Bij het uitdelen van medailles is het altijd goud voor de nummer één, en zilver voor de tweede plek. Bijna gewonnen is hetzelfde als helemaal verloren, heeft zilver echt zo weinig waarde? Naast beleggen in goud kun je ook zilver kopen. Maar is dit eigenlijk een goede investering, of kun je beter inzetten op de nummer één?

Zilverprijs record in 2020

Het jaar 2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar van Corona. Het maakt niet uit of je thuis zit met een mondkapje op, of stiekem in de kroeg tegen iemand aankruipt, de impact van het virus treft ons allemaal. Dit geldt uiteraard ook voor de economie, en de handel in edelmetalen. Eerst was er een dip in de zilverwaarde te zien, vervolgens steeg de prijs weer snel. In juli werd het record uit 2011 verbroken. Toen lag de prijs op 1921,17 dollar per Troy Ounce, in juli steeg de waarde naar 1944,71 dollar. Dus is dit hét moment om zilver te kopen?

Duurzame investeringen

Wanneer er een onrustige periode aanbreekt in de economie en op de beurs, dan stijgen prijzen van zowel goud als zilver. Al zolang als deze edelmetalen gemijnd worden, worden ze gebruikt als waardevaste investering. Tegenwoordig speelt de bedroevende staat van rente op een ‘spaarrekening’ ook een rol. Als je geen rente krijgt, terwijl de inflatie bijna 3% is, dan slinkt jouw spaargeld tot je uiteindelijk niets meer overhoudt. Een luxe vakantie zit er dit jaar eigenlijk niet in, met een mondkapje op heeft zonnebaden ook weinig zin. We hebben nog geen idee hoe lang de Corona pandemie zal duren, we weten wel zeker dat de impact op de wereldeconomie nog jaren zal voortduren. Het is dus helemaal niet vreemd dat de goud- en zilver waarde juist nu een vlucht neemt.

Waar kun je zilver kopen?

Je hoeft niet naar de juwelier om zilver te kopen, tenzij je op zoek bent naar een mooi sieraad. Je kunt zilveren munten kopen, je zult deze wel veilig moeten bewaren. Daar kan ook nog een BTW heffing bovenop komen. Het is tevens mogelijk om te investeren in zilverbaren. Die liggen veilig opgeborgen in een grote kluis bij een beheerder, je kunt als consument een stukje bestellen. Daar betaal je een commissie voor, maar geen BTW omdat zilverbaren in Nederland vrijgesteld zijn. De kosten worden bepaald op basis van de spotprijs. Dat is de courante waarde van het edelmetaal. De intermediair zal hier een percentage op zetten. Daarnaast kunnen er beheerskosten berekend worden. Mocht je besluiten om jouw belegging te verkopen, dan wordt dit teruggekocht. Hier wordt dan een percentage onder de spotprijs voor gerekend. Met de stijging zoals we die in 2020 hebben gezien, maak je zelfs met ‘verlies’ op de spotprijs nog winst op je investering.

Goud of zilver kopen?

Als je risico wilt spreiden is beleggen in zowel goud als zilver een veilige keuze. De zilverprijs fluctueert aanzienlijk meer als de goudprijs, in beide gevallen is er een stijgende lijn over de langere termijn te zien. Zilver wordt naast de productie van sieraden en als beleggingsobject ook veel gebruikt in de productie van zonnecellen. Met een toenemende vraag naar duurzame energie lijkt de zilverprijs de komende jaren nog verder toe te nemen. Als je niet van de wijs raakt door de fluctuaties in prijs, en geduldig kunt afwachten tot het juiste moment, dan kan zilver kopen zeker een hoog rendement opleveren. Voor meer informatie kan je ook altijd op de webiste kijken van een partij als Doijer & Kalff.